Bibere acı olma vasfını veren kapsisin (Capsaicin) adlı bir maddedir. Bu madde mide suyunun oluşumunu ve kan dolaşımını sağlar. Bibere rengi veren ise karotenoid pigmentleridir. Kırmızı biberlerin temel rengini, kapsantin ve kapsorubin vermektedir. Acı biberler %1,5–1,8 kapsisin içermektedir. Temel acı madde kapsisin, tükrük ve ter salgısını arttırır

Biberdeki vitamin ve mineral zenginliği beslenmemizde ve sağlığımızda önemli roller oynar. Biber bol miktarda A ve C vitamini içerir. Kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum gibi kıymetli mineral maddeler de boldur.

Taze biber, limondan daha fazla C vitamini içermektedir. İştahsızlığa karşı etkili olup mide salgısını çoğaltır.

 

 

Biberde ayrıca P ve K vitaminleri ile alkaloitler bulunmaktadır. Bunlar özellikle iştahı açma, sindirimi kolaylaştırma, mideyi kuvvetlendirme görevini taşırlar. P vitamininin damarları yumuşatma,  K vitamininin ise kanamayı durdurma özelliği vardır. K vitamini başka besin maddelerinde bulunmayıp, sadece kırmızı biberde bulunan bir özelliktir.

Araştırmalar sonucu Karotenoitlerce zengin diyet uygulanan yaşlı insanlarda kansere karşı bir etki sağladığı belirlenmiştir. Araştırmacılar karotenoitlerin kanser riskini, sahip oldukları antioksidan etki ile oksidasyon sonucu meydana gelen doku bozunmasını önleyerek azaltabileceklerini ifade etmektedirler.

Halk arasında nevralji, lumbago, farenjit, astım, romatizma ve yaralar için kullanılmaktadır. Eklem yerlerine ovuşturularak sürülürse kan deveranını hızlandırdığı romatizma ve eklem yerleri ağrılarını dindirdiği bilinmektedir.

Bunların yanında acı biberin cinsel hayatı sağlıklı tutan özelliği de bulunmaktadır.

Bu faydalarının yanı sıra aşırı miktarda yenilen biber, mide ve bağırsak tahrişlerine yol açarak halsizlik ve mide bulantısı oluşturabilir. Ayrıca karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına da neden olabilir. O nedenle az ve seyrek yenirse yararlıdır.

Kırmızı tatlı biberin tozu gıdalarda aynı zamanda renklendirici olarak kullanılmaktadır.

Urfa kırmızı pul biberinin bugüne kadar yapılan tahlillerinden olumlu sonuçlar çıkmıştır. Nem %5–13 arasıdır. Nemin fazlası topraklaşmaya ekşime ve küflenmeye, eksiği ise ufalanmaya ve tozlanmaya sebep olmaktadır. Maden tuzları en fazla %8, eter ile sabit ekstre en az %15, yabancı madde ağırlığı %0.2–0.3, uçucu yağ (kırmızı biber esansı) da %1.35 seviyesindedir.