1. Ağzı Açık

Şanlıurfa yöresel yemekler listemize, şehrin en sevilen lezzetlerinden biri olan yöresel ağzı açık yemeğiyle başlıyoruz. Sebze ve tavuğun aksine, elde açılan hamurun üzerine konularak yapılan bu yemek aslında bir nevi pizza ve dolma karışımı diyebiliriz. Tuzlu hamurun açılarak ortasına kıymalı ve baharatlı harç eklenmesiyle kenarları kıvrılarak yapılan yemek Afyon yöresinde de sıklıkla yeniyor.


2. Etsiz Çiğ Köfte

Şanlıurfa yöresel yemekler listesi yapmışken, en meşhur lezzetlerinden biri olan etsiz çiğ köfteden bahsetmemek olmaz. Türkiye’nin her yerinde sevilerek tüketilen çiğ köfte, Şanlıurfa’da da etli ve etsiz olarak sık sık yeniyor. İnce köftelik bulgura, özel çeşni ve baharatlar katılarak yapılan köfte, lavaşın içine sarıldığında da, marulla birlikte yendiğinde de oldukça lezzetli.


3. Üzlemeli Pilav

Pilavın her türlüsünün güzel olduğunu düşünenlerdenseniz, Şanlıurfa’nın meşhur üzlemeli pilavını da mutlaka denemeniz gerektiğini belirtmeliyiz. Et suyunda pişen pilavın üzerine, et suyunda haşlanan nohut ve çekirdeksiz kuş üzümlerinin, kuşbaşı etin eklenmesiyle yapılan üzlemeli pilav, içerisine katılan pekmez sayesinde ağızda oldukça ilginç bir tat haline geliyor. Değişik lezzetler denemeyi sevenlerdenseniz, mutlaka tatmalısınız.


4. Söğülme

Şanlıurfa sebze ve etin en çok birbirine yakıştığı yöresel lezzetlere sahip bir şehir. Bunlardan birisi de, meşhur söğülmesi. Közlenmiş ve mikserlenmiş patlıcanların sarımsak ve zeytinyağıyla karıştırıldıktan sonra üzerine kavrulmuş kıyma eklenmesiyle yapılan yemek yöre de sık sık yeniyor.


Aslında patlıcan ezmesinden tek farkı, üzerine kıyma eklenmesi. Genellikle yanında közlenmiş kırmızı biberle yenilen yemek, akşam yemeği sofralarına fazlasıyla yakışıyor.


5. Mumbar Dolması

Mumbar dolması, ya da diğer adıyla bumbar dolması. Şanlıurfa yöresel yemekler listesinin bir diğer et yemeği de, koyunun kalın bağırsağından yapılan dolma yemeği. İyice temizlenen etin içerisine, kıyma ve baharatlarla hazırlanan iç harç karışımının eklenmesiyle yapılan yemek, her yörede farklı şekillerde yapılsa da genellikle aynı lezzete sahip.


6. Borani

Her yörede farklı şekillerde ve farklı malzemelerle yapılan borani yemeği, Şanlıurfa’da genellikle pazı otu ile yapılıyor. İsteğe göre kuru börülce ve nohut da eklenen yemek, ince köftelik bulgurdan hazırlanan minik misket köftelerinin katılmasıyla hazır hale geliyor. Son olarak tereyağı eklendiğinde ortaya çıkan lezzet ise, parmakları ısırtacak kıvamda.


7. Yahudi Köftesi

Şanlıurfa’nın sevilen bulgur köfteli yemeklerinden bir diğeri de, Yahudi Köftesi olarak anılan bu yuvarlak köfteler. Aslında bu yemeği Adana’nın meşhur fellah köftesine de benzetebilirsiniz. Arap mutfağından doğan bu yemek, ince köftelik bulgurla yapılıyor. Bol baharatlı çeşni ile hazırlanan köfteler, bol soğanlı ve salçalı suda pişirilerek servise hazır hale geliyor.


8. İçli Köfte

Kızartılmışı, haşlanmışı her türlüsüyle parmakları ısırtan içli köfte, Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya daima sofralarda yerini alıyor. İnce bulgurluk köfteden yapılan içli köfteler her yörede farklı iç harç ile dolduruluyor. Kimi evlerde içine kuş üzümü ya da Şam fıstığı eklenerek yapılan içli köfte, kızartma ve haşlama usulü olmak üzere iki ayrı şekilde servis ediliyor.


9. Bostana Salatası

Şanlıurfa sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bostana salatası, içerisinde yer alan çeşitli sebze ve soslarla unutamayacağınız bir lezzete sahip. Küp küp kesilmiş domates, salatalık ve soğanın üzerine maydanoz eklenmesiyle yapılan salata, ağızda bıraktığı o müthiş tadı ise, son olarak eklenen nar ekşisinden alıyor. Bol sulu olan ekşi tatlı bu güzel salataya, ekmeğinizi banmayı unutmayın!


Kebaplar

10. Beli Kırık Kebabı

Şanlıurfa yöresel yemekler listemize, şehrin len önemli değerlerinden olan kebaplar ile devam ediyoruz. İsmi oldukça ilginç olan bu kebap, köfte ve patlıcanla yapılıyor. İnce ince soyulan ve dilimlenen patlıcanların arasına eklenen köfte harcı, genelde fırın kasesine konarak bol domatesli suyuyla fırında pişirilerek sofralarda yerini alıyor.


11. Balcan Kebabı

Şanlıurfa’nın meşhur kebaplarından bir diğeri de, meşhur şişe geçirilen patlıcanlarıyla yapılıyor. Aslında Gaziantep yöresine ait olan bu yemek, Urfa’da da sıklıkla yenilen bir lezzet. Şişe aralarına et eklenerek geçirilip pişirilen patlıcanlar genellikle, bulgur pilavı ve közlenmiş biber ile servis ediliyor.


12. Tepsi Kebabı

Tepsilerin şahı adıyla da bilinen Şanlıurfa’nın meşhur tepsi kebabı, közlenmiş patlıcan içerisine doldurulan kıymalı ve baharatlı köfteyle yapılıyor. Yatay olarak tepsiye dizilen dolmalar, üzerine domates sosu ilave edildikten sonra fırına verilerek pişiriliyor.


13. Urfa Kebabı

Şanlıurfa’nın şanlı kebabı, tadıyla dillerden dile dolaşan meşhur lezzeti Urfa kebabında sıra. Koyun ya da kuzu kıymasıyla hazırlanan kebap, tek ve bütün halinde şişe geçirilerek pişiriliyor. Oldukça yoğun ve lezzetli bir tada sahip olan Urfa kebabını, İstanbul’dan, İzmir’e Türkiye’nin her yerinde restoranlarda istediğiniz zaman yiyebilirsiniz.


14. Kazan Kebabı

Şanlıurfa’nın patlıcanla yapılan dolma usulü kebaplarından bir diğeri de, meşhur kazan kebabı. Patlıcanların çizgi çizgi şekilde kesildikten sonra içi için hazırlanan kıymalı ve çeşnili iç harcıyla doldurulan kebap, üzerine sarımsaklı ve soğanlı domates sosu eklenerek fırına veriliyor.


15. Patates Kebabı

Bir üst maddemizde bahsettiğimiz kazan kebabıyla yapılış usulü ve lezzeti bakımından oldukça benzeyen yöresel yemeklerden bir diğeri de, patates kebabı. Tek fark olarak patlıcan yerine patatesin kesilerek içine iç harç doldurulmasıyla yapılan yemek, fırında pişirilerek hazır hale geliyor. Hele bir de yanına güzel bir tava yoğurdu koyup yediğinizde, lezzetine doyamayacağınız bir lezzet ortaya çıkıyor.


Tatlılar

16. Şıllık Tatlısı

Şanlıurfa yöresel yemekler listemize, şehrin meşhur yöresel tatlılarıyla devam ediyoruz. Oldukça pratik ve az malzemeyle yapılan şıllık tatlısı, oldukça hafif bir lezzete sahip olduğu için, yaz kış fark etmeden sofralarda yerini alıyor. Krep için, çekilmiş ceviz doldurulduktan sonra sarılan kreplerin üzerine şekerli şerbet dökülmesiyle yapılan tatlı, genelde üzerine Antep fıstığı serpilerek servis ediliyor.


17. Zingil Tatlısı

Bir çeşit lokma diyebileceğimiz Şanlıurfa’nın meşhur şerbetli tatlısı Zingil, Anadolu’nun pek çok yöresinde bu isimle geçiyor. Elde hazırlanan tuzlu hamur karışımlarının kızgın yağda kızartılmasından sonra şerbet eklenen zingiller, isteğe göre kaymakla birlikte de yenebiliyor.


18. Burma Kadayıfı

Ramazan ayı ve özel günlerin sevilen tatlılarından burma tatlısı, Şanlıurfa’nın ev günlerinde de sıklıkla yapılıyor. Burma kadayıflarının içine ceviz içi eklendikten sonra fırında kızartılan kadayıf, üzerine şerbet eklenmesiyle hazır hale getiriliyor. Kaymaklı dondurmayla da servis edilen tatlı, yanında tazecik bir çayla harika bir ikili oluyor.


19. Peynir Helvası

Trakya’da daha sıvı şekilde yapılan ve höşmerim adıyla bilinen meşhur peynir helvası da, Şanlıurfa yöresel yemekler listemizde yerini alıyor. Urfa usulüne göre höşmerimden biraz daha katı olan helva, ağırlıklı olarak irmik unu ve peynir tadına sahip. Tereyağında kavrularak yapılan bu lezzetli helva, genellikle üzerine sade kaymaklı dondurma eklenerek servise hazır hale geliyor.


20. Katmer Tatlısı

Şanlıurfa yöresel yemekler listemizi, Gaziantep’in meşhur tatlısı katmerin Şanlıurfa usulüyle sonlandırıyoruz. Peynirli olarak yapılan katmer, bol bol ceviz içi veya çekilmiş Antep fıstığı eklenerek yapılıyor. Üzerine dökülen şerbetini iyice emdikten sonra daha da lezzetli hale gelen katmer,  harika bir kaymakla unutamayacağınız bir lezzet haline geliyor.


 Şanlıurfa yöresel yemekler listemizin burada sonuna gelmiş bulunuyoruz. Şanlıurfa’nın lezzetli yemekleri listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. ????